اصلی ترین نکات شستشو و غربالگیری قالی و انتخاب بهترین شوینده ها

ما ایرانی ها همیشه توجه زیادی به نظافت محیط زندگی خود داریم. این اهمیت زمانی پر رنگ تر می شود که در منزل کودکی خردسال نیز وجود داشته باشد. در بین تمام وسایل موجود در خانه فرش و قالی از مهمترین و پر کاربردترین وسیله است و ممکن است به دلایل مختلفی کثیف شود. به همین دلیل شستشوی قالی به صورت دوره ای و منظم، امری اجتناب ناپذیر و ضروری است.

فرش و قالی تمیز برای ظاهر خانه و سلامت افرادی که در آن زندگی می کنند اهمیت زیادی دارد. ساختمان قالی به گونه ای است که گرد و غبار و میکروب ها در درون پرزهای آن به راحتی جمع شده و در نتیجه زمینه بروز انواع آلرژی و بیماری ها را فراهم می آورد.

به طور کلی 2 راه، برای شستشوی قالی و فرش وجود دارد که ساده ترین و سریع ترین آن، سپردن فرش به یک قالیشویی معتبر و دارای مجوز است. اما در منزل هم میتوان با تکنیک هایی فرش را تمیز کرد. ولی باید این نکته مهم را مد نظر داشته باشید که این کار در عین سادگی نیاز مهارت و دانش خاصی دارد.

نوع نخ به کار رفته در بعضی از قالی ها به ویژه فرش دستباف به گونه ای است که به محض تماس با آب، رنگ پس داده و زمینه فرش را خراب می کند. بنابراین اگر مهارت ندارید به هیچ عنوان اقدام به شستشوی قالی در منزل نکنید. برای شستشوی قالی باید تصمیم بگیرید که خودتان در منزل این کار را انجام می دهید یا این که فرش را به قالیشویی می سپارید. در ادامه الزامات و چگونگی شستشوی قالی در منزل و قالیشویی به موازات یکدیگر، بیان می شود.

غبارگیری

این مرحله اهمیت زیادی دارد. به ویژه اگر شما در منزل خود سگ یا گربه نگهداری می کنید. اگر در منزل می خواهید به شستشوی قالی خود مبادرت ورزید؛ می بایست با استفاده از جارو برقی با قدرت بالا گرد و غبار و هر گونه مو و خز و … را از عمق فرش پاک کنید. جارو برقی را در جهت خواب و مخالف جهت خواب فرش بکشید تا مطمئن شوید تمام آلودگی ها از بین می روند.

اگر هم کار شستشوی قالی را به قالیشویی بسپارید که هم همین عمل با قدرت و مهارت بیشتری توسط کارشناسان آن مرکز، بر روی فرش شما انجام می شود. چون در قالیشویی جاروبرقی های قوی با قدرت مکش بالا تمام آلودگی ها را از عمق تار و پود فرش بیرون می کشند.

انتخاب شوینده مناسب

انتخاب شوینده مناسب برای شستشوی قالی و فرش در منزل، از اهمیت زیادی برخوردار است. شوینده باید در عین قدرتمند بودن به قالی آسیب نزند و به راحتی از روی فرش پاک شود. درست است که انواع مختلفی از شامپوفرش ها در بازار وجود دارند اما مواد طبیعی ساده مانند جوش شیرین و نمک هم به خوبی می توانند برخی از لکه ها را از بین ببرند.

اگر هدف شما از شستشوی قالی، تمیز کردن ادرار حیوانات خانگی و رفع بوی آن است می بایست به دنبال تمیز کننده های دارای آنزیم باشید. برچسب روی بطری های تمیز کننده و شامپوفرش ها را مطالعه کنید. در صورتی که همچین شوینده ای را پیدا نکردید، لکه های تازه را با یک محلول آمونیاک و سپس مواد شوینده و آب گرم از بین ببرید.

روش ساده و مطمئنی برای شستشوی قالی به صورت محدود وجود دارد. اگر یک ناحیه از فرش شما کثیف شده و نمی خواهید همه فرش را بشویید بهتر به این صورت عمل کنید:

ابتدا مقداری صابون را رنده کرده و با آب گرم مخلوط کنید و بعد آن را هم بزنید تا صابون به خوبی درون آب گرم حل شود. سپس مواد را درون بطری آبفشان بریزید و بر روی محل مورد نظر اسپری کنید. چند دقیقه صبر کنید تا مخلوط صابون و آب بر روی لکه باقی بماند. سپس با یک پارچه محل مورد نظر را مالش دهید. حالا بطری آبفشان را را با آب تمیز پر کنید. مقداری آب بر روی محل مورد نظر اسپری کرده و یک حوله تمیز بر روی فرش قرار دهید تا آب اضافی را جذب کند.

نکته مهمی که در موقع شستشوی قالی باید به آن توجه داشته باشید این است که برای از بین بردن لکه های قالی باید از پارچه های نخی ساده و یا اسفنج نرم استفاده نمایید. چراکه پارچه های رنگی ممکن است در مجاورت آب، از خود رنگ پس دهند. گذشته از آن، پاک کردن رنگ از روی نخ فرش، کار سختی بوده و زحمت شما را چندین برابر می کند.

دستگاه بخارشور

استفاده از دستگاه بخارشور، راه حل ایده آل و مناسبی برای شستشوی قالی ماشینی در منزل است. می توانید مواد شوینده یا سرکه طبیعی را درون دستگاه ریخته و محل مورد نظر روی فرش را با بخار دستگاه، شستشو دهید.

 

شستشوی قالی و انواع فرش و موکت در قالیشویی، تکنیک ها و مهارت های خاص خود را می طلبد که طبیعتاً کارشناسان یک قالیشویی معتبر و دارای مجوز این استانداردها را همواره مدنظر دارند.

بعد از این که قالی، غبارگیری شد باید مکان مناسبی برای شستن آن فراهم شود. بهتر است فرش را بر روی زمین شیب داری پهن کرد تا آب اضافی در هنگام شستشوی قالی به راحتی خارج شود.

دمای آب هم در هنگام شستشوی قالی اهمیت زیاد دارد. قالی باید با آبی که دارای دمای معمولی باشد شسته شود. آب داغ به بافت فرش آسیب رسانده و ممکن است سبب تداخل رنگ ها شود. به علاوه آب داغ بر روی کیفیت فرش هایی با نخ پشمی تاثیر گذاشته و آن ها را زمخت و خشن می کند.

مواد شوینده در این مرحله هم اهمیت زیادی دارد. همانگونه که گفته شد، شوینده ای مناسب است که در عین قدرت لکه بری برای فرش مضر نباشد. بنابراین هرگونه مواد شوینده دارای مواد قلیایی نباید مورد استفاده قرار گیرد.

اگر از تاید دستی برای شستشوی قالی استفاده می کنید؛ بهتر است قبل از مصرف، مقداری پودر را درون سطلی ریخته و با آب مخلوط کرده و سپس مورد استفاده قرار دهید.

آبکشی

بعد از شستشوی قالی نوبت به آبکشی فرش می رسد. انجام این مرحله در منزل معمولا دردسر ساز می شود ، چراکه ممکن است تداخل رنگ پیش آید و اگر در این شرایط فرش، لول شود  رنگ ها به خورد هم رفته و پاک کردن آن ها دشوار و یا شاید حتی غیرممکن شود. در قالیشویی امکانات و تجهیزات خاصی بدین منظور وجود دارد که هرگز در منزل قابل تهیه نیست.

در منزل ناچارید یک ساعت فرش را به صورت پهن شده رها کنید سپس قالی آب اضافی را پس داده و برای آویزان کردن آماده است. برای این کار، فرش نیمه مرطوب را از قسمت پشت یا وارونه، در سایه (نور غیر مستقیم خورشید) در معرض هوا آویزان کنید؛ تا کاملا خشک شود.

زمانی که فرش کاملاً خشک شد، آن را پهن کرده و توسط جاروی چوبی دستی به سمت خواب فرش، آن را جارو کنید تا تمامی نخ ها در جهت مناسب قرار گیرند.

حال ممکن است این شکل پیش آید که بعد از شستشوی قالی ماشینی به این روش ، ریشه ها یا قسمت هایی از فرش دچار زردی شوند. علت زرد شدن فرش چیست؟

باید این نکته را بدانید که زرد شدن فرش بعد از شسته شدن علت های متفاوتی دارد؛ اما عمده ترین و مهم ترین علت آن، می تواند به دلیل استفاده شوینده نامناسب و همچنین غبارگیری نکردن قبل از شستن فرش باشد.

همان گونه که در بالا گفته شد مرحله غبارگیری اهمیت زیادی دارد. در صورتی که گرد و غبار از روی فرشی برداشته نشود؛ در حین شستشوی قالی و به محض تماس با آب، در لابلای فرش رسوخ کرده و سبب تیرگی و زردی فرش می شود.

به همین دلیل است که بردن فرش به قالیشویی موجب آسودگی خیال و صرفه جویی در وقت و هزینه است. متخصصینی که در این مراکز فعالیت می کنند؛ فرش ها را با شوینده های مناسب، دمای آب مطلوب و رطوبت کنترل شده شسته و خشک می کنند. اینگونه مراکز از ماشین های شستشوی پیشرفته ای استفاده می کنند که دارای برس های مخصوصی به منظور گرد و غبار گیری و شستشو می باشند. از این رو آلودگی ها قبل از شستن پاک شده و بعد از شسته شدن، فرش به هیچ عنوان زرد و تیره نمی شود.

در برخی از مراکز هم از روش مدرن و جدیدی استفاده می شود که در آن اصلاً از آب استفاده نمی شود. این متد به طور خاص برای فرش های ابریشمی و دستبافت تزیینی مناسب است. در این روش از اسپری های مخصوص استفاده شده و محتویات درون اسپری بر روی فرش پاشیده می شود. بدین ترتیب فرش تمیز و پاک می شود بدون این که آبی درون آن نفوذ کند. این روش هم مزایای خاص خود را دارد؛ اما برای فرش هایی که نیاز به طاهر کردن دارند مناسب نیست. شما می توانید قبل از سپردن فرش به قالیشویی از نحوه شستشوی قالی توسط آنجا اطلاعات لازم را کسب کنید.

دقت داشته باشید که در شستشوی فرش دستباف باید دقت و توجه بیشتری را به کار برد، همچنین شوینده ها نیز باید بسیار دقیق تر انتخاب شوند.

حال با توجه به مطالب فوق، این شما هستید که تصمیم می گیرید که در منزل قالی خود را بشویید یا اینکه انجام این کار را به قالیشویی بسپارید. در هر صورت باید نکات گفته شده رعایت شود تا از ورود هر گونه خسارت و آسیب به فرش جلوگیری شود. اگر فرش خود را به قالیشویی می سپارید؛ حتماً از اعتبار آنجا و تضمین شستشو مطمئن شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *